Bahri Canlı

Bir radyo macerası – Radyo C

radyoc-logoRadyo C, merkezi Ankara’da bulunan bir radyo kanalıdır. Kurucusu, sahibi, yayın yönetmeni şimdilik sadece benim. Ben de isterdim kalabalık bir ekiple çalışmayı fakat gelir olmadan bir de personel gideri ile uğraşmak istemiyorum.

Mayıs 2007 tarihinde evde bulunan bir bilgisayar üzerinden hobi amaçlı yayın hayatına başladı. Evde mail server olarak kullandığım sürekli açık bilgisayara birde SHOUTcast kurdum ve macera başladı. Radyo C ismi tahmin edebileceğiniz gibi soyadım olan Canlı’nın baş harfi. Yıllar önce Radyo C ismi ile karasal yayın yapan ve sahibini Ceylan Holding olduğunu sonradan öğrendiğim bir radyo da varmış.

Radyo ile ilgili en büyük dönüm noktası 2010 yılında korsan olarak yapılan bir karasal yayında Radyo C isminin kullanılması oldu. Hatta telefonla beni arayıp tehdit vari cümleler kurmaları da bana biraz pahalıya patlasa da Radyo C’nin büyük oranda hobi değil bir proje olarak işlerimin arasına girmesini sağladı.

Bu korsan karasal yayını ilk önce Radyo C Facebook sayfasının takipçi sayısının olağan dışı bir şekilde artması ile farkettim. Ardından yıllardır yeni bir şey yazılmayan eksisözlük’deki radyo c entrysine yeni girdiler eklenmeye başladı.

Aklılıca davranıp elimdeki Radyo C domainleri için makul bir para teklif etselerdi benim için radyo macerası tamamen bitebilirdi. Bunun yerine telefon edip “Biz büyüğüz imkanlarımız var, İsmi sana kullandırmayız” demeyi seçtiler. Önce bu arkadaşları RTÜK’e şikayet ettim. RTÜK ile kendi karasal yayın girişimim dışında hiç görüşmemiştim. Şikayet birimindekiler çok yardımcı oldular. Şikayetimi yazılı olarak göndermemi istediler. Gönderdim ve ara ara telefon edip durumunu sordum. Aradan biraz zaman geçince kulağıma yayın yapılan yere baskın yapıldığı duyumunu aldım fakat doğrulayamadım. Bununla birlikte korsan yayın kesildi ama internet yayını devam ediyordu.

Bu dönemde en büyük hatalarımdan birinin radyoc.com adresini alırken radyoc.net adresini almamak olduğunu, bu ekibin radyoc.net adresini alıp google arama sonuçlarında benden yukarıda çıkmaya başladıklarında anladım.

Bir taraftan da Radyo C markamız var diyen arkadaşların yalan söylediklerini fark edip marka tescil işlemini başlattım. Marka tescil başvuru belgesi ile bu gün aktif olarak kullandığım radyoc.com.tr adresini tescil ettirdim. Tam bu dönemde askere gittim. Gelişmeleri uzaktan takibe başladım. Marka tescil işlemi 2 yıl sürdü ve marka tescil belgem sonunda geldi. İki üniversite bitirdim, diplomalarımı duvara asmak hiç aklıma gelmedi. Fakat marka tescil belgesi gelir gelmez çerçeveleyip duvara astım.

Bu girişimlerden sonra daha kaliteli bir yayın sunabilmek adına yayın sunucusunu evde tutamayacağımı anladım ve yurt dışına taşıdım. İlk başlarda 64 kbit ses kalitesinde yayın yapıyorduk. 2013 yılında ses kalitesini 96 kbite çıkardık. İlerde 128 kbit’e bile çıkarabiliriz.

Radyo C yayınları tunein.com ve rad.io gibi yayın platformlarından bu sayede de onların çeşitli cihaz ve mecralardaki uygulamalarından da dinlenebiliyor.

Mobil uygulama günümüzde radyolar için bir ihtiyaç halini aldı. Önceleri kendim bir Android uygulaması yazayım dedim. Fakat buna vakit ayıramayınca önce Türkiye’de birilerine yazdırmayı denedim. Fakat çok para istediler bende hem Android hem de iPhone uygulamasını yabancı bir firmaya yazdırdım.

Radyo C olarak günümüz teknolojisi her ne kadar istediğin müziği, istediğin zamanda, istediğin yerde dinlemeye imkan sunsa da bunun dezavantajı olan ne dinleyeceğim sorununa çözümü klasik manada radyo yayını yaparak bulduk.

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştirici, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)

Exit mobile version