Bahri Canlı

Mobil uygulamalar

Uzunca bir süredir yazmak isteyip yazamadığım bir konuydu mobil uygulamalar, bu gün bahri.info’da sık kullandığım android uygulamalar hakkında yazdıktan sonra tembelliği bırakıp bu yazıyıda aradan çıkarmaya karar verdim.

Üniversitede okuduğum yıllarda(2003 vs) okulda hala windows üzerinde exe uygulamaları geliştirme konusunda dersler alıyorduk. O yıllarda yazılımların webe kayacağını görebilmiştim. Sonraki yıllarda web tabanlı uygulamalar geliştirmeye, daha sonra da profesyonel olarak web developer olarak çalışmaya başladım.

Ülkemizde mobil operatörlerin 3G servis başlaması ile yeni bir dönem daha başladı. Biz 3G kullanırken millet çoktan 4G kullanıyor olsa da. Mesele sadece hız ve bağlantı alt yapısı değil, üstünde koşacak yazılımlar da gerekliydi. Bu konuda dünyanın gerisinde kalmadık.

Yeni trend çoktan mobil oldu. Şimdilik mobil platform sayısının çokluğunun da etkisi ile mobil uygulama geliştirici sayısı webe göre oldukça az.

Ben de bir kenarında bu mobil yazılım geliştirme işine girmek istedim. En azından kendi radyom ve sitelerim için uygulama ihtiyacımı karşılayabilirdim. Fakat çok tembelim içimdeki boş zamanlarında yazılım geliştiren, sokakta yürürken algoritma koşturan adam çoktan gitmiş. Artık para konuşuyor; sunucuyu amerikadan, hizmeti israilli bir firmadan, yazılımı da yunanistandan alabiliyorum.

Radyo C için gerekli radyo uygulamasını ben yazacaktım. Baktım olmuyor, Türkiye’de birilerine yazdırayım dedim. Fakat yukarıda belirttiğim sebeplerle günümüzde mobil uygulama geliştirtmek o kadar da ucuz değil. Şansım yaver gitti ve bir yunan firmaya Radyo C uygulamasını yazdırdım. Eksikleri olsa da beni belli bir süre idare edecek bir uygulama.

Denemek isteyenler Google Play‘den Radyo C Android uygulamasını indirebilirler. Yakında iPhone uygulaması da yayına girecek.

Piyasaya hakim iki mobil platform var. Google tarafından açık kaynak olarak geliştirilen linux tabanlı Android ve Apple tarafından geliştirilen iOS. Bunların dışında da bir çok mobil cihaz üreticisi ve geçmişten beri geliştirdikleri kendi platformları var.

Uygulama çeşitililiği açısından Android ve iOS ile rekabet etme konusunda her biri ayrı strateji geliştirmiş. Genelde bütün hepsi HTML5’e göz kırpıyor. HTML5 destekli uygulamaları kendi platformlarında çalıştırma olanağı sunuyorlar. Bunun yanı sıra Adobe Air de pazarda kendine yer arıyor.

 

 

BlackBerry, son dönemde BlackBerry 10 işletim sistemi ile mobil platform pastasından daha büyük bir dilim koparmaya çalışıyor. Bunun için beni en çok etkileyen Android uygulamalarının kaynak kodlarını kolayca BlackBerry 10 platformuna port etmeyi sağlayan SDK’sı. Gerçi ben java bilmeden bir kaç android uygulamasını BB10 platformuna aktarmayı denedim ama başarısız oldum.

Son zamanlarda üzerinde çalıştığım bir diğer platformda Nokia’nın yeni nesil S40 serisi telefonlar için geliştirmiş olduğu web app platformu. Bu platform sayesinden html ve javascript ile web tabanlı mobil uygulama geliştirme olanağı sunuyor.

Geliştirdiğiniz web tabanlı uygulamaları dışarıdan sadece javascript ile çekebildiğiniz kadar veri alabiliyor. Yani bir web sitesini olduğu gibi uygulamanın içine gömemiyorsunuz. Sadece dışarıdan veri almanıza izin veriyor. Bu platform için bende basit bir uygulama geliştirdim. Bu uygulama benim mobil dünyada geliştirip yayınladığım ilk uygulama olma özelliğini de taşıyor.

Eğer yeni nesil bir S40 telefonunuz varsa ovi store üzerinden piyasa.com jsonp apisini kullanan döviz uygulamamı da indirebilirsiniz.

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştirici, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)

Exit mobile version